Politicheskiqt elit - teorii, istoriq, liderstvo

Политическият елит - теории, история, лидерство

Продуктов номер: 28084
Изчерпана

Автор: Георги Л. Манолов
Категория: Актуални политически анализи
Издателство: УИ Паисий Хилендарски-Пловдив
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789549277630
318 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2012 год.
Народност: българска


Професор Георги Любенов Манолов е роден на 30.XI.1958 г. в София. Доктор е на политическите науки. Завършва висше образование в ПУ „Паисий Хилендарски". Работи последователно като асистент в ПУ „Паисий Хилендарски" и като доктор и доцент в ЮЗУ „Неофит Рилски" (Център за обучение - Пловдив). Понастоящем е президент на Колежа по икономика и администрация -Пловдив, и един от неговите основатели. Чете лекции по политология, политически маркетинг и избирателни системи. Щатен преподавател е в УНСС - София.
Проф. Георги Манолов е автор на над 150 научни и научнопопулярни публикации в страната и чужбина. Работи в областта на теорията на политиката, елитарните теории, политическите системи, съвременната държава, политическия маркетинг, политическияимидж, предизборните кампании, финансирането на партиите и др. По-важни негови трудове са:
а) монографиите:
- „Сталинизмът като модел на тоталитарно общество" (1995 г.);
- „Възникване и развитие на идеите за елита през древността и Възраждането" (2000 г.);
- „Предизборната кампания - теории и практика" (2001 г.);
- „Българският преход: политически митове и реалности" (2004 г.);
- „Политическият имидж - формулата на успеха" (2005 г.);
- „Политическият пазар" - том I и II (2008 г.);
- „Цената на изборите, или как партиите си купуват властта" (2009 г);
б) учебниците и учебните пособия:
- „Политология" (1996,1998,2004,2008 п);
- „Политически маркетинг" (2007,2009 г.);
- „Държавата - теории, функции, структура" (2010 г.).
Настоящата книга е първото систематично историко-политическо изследване на политическия елит у нас. В него са разгледани генезисът, формирането и развитието на политическия елит (и класа) през цялата човешка история - от древните идеи за елита до съвременния неоелитаризъм. Подробно са анализирани понятията „политическа класа", „елит" и „олигархия", тяхната определеност, състав и структура, като е акцентирано върху характеристиката на олигархията в политиката. В този смисъл на задълбочен теоретичен анализ са подложени феноменът „политическо лидерство", неговата природа, съвременна типология, лидерски стилове и пр.
В монографията се разглеждат и такива важни проблеми, каквито са например формирането на новата политическа олигархия в страната, както и нейните основни проявления и качества. Освен това са направени портретни характеристики на четирима видни български водачи - Ст. Стамболов, П. Каравелов, Ал. Стамболийски и Г. Димитров, които обективно отразяват тяхната дейност от гледище на политическата наука.
Книгата е написана критично и полемично, благодарение на което са отхвърлени някои неверни тези и „властващи" становища в сферата на елитаризма, масово подвизаващи се в публичното обществено пространство.