Putevoditel na Zabravena Sofiia

Пътеводител на Забравена София

Продуктов номер: 26256
Изчерпана

Автор: Юмико Хаясака
Категория: География, пътеводители
Издателство: Симелпрес
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789542918325
66 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: японска


Пътеводител на Забравена София е уникална книга-пътеводител, посветена на София, която изважда от прахта на улиците и пепелта на спомените къщи, хора, събития с особено значение за живота и растежа на града.
Неин автор е японката Юмико Хаясака, съавтор и вдъхновител на идеята за Ретро София Фест.
Юмико ни предлага една нетипична гледна точка от Страната на Изгряващото слънце към фактите от миналото, които все още имат висока стойност при комуникацията на модерния софиянец с бъдещето.

Пътеводителят е една малка врата, която ни отвежда по пътя към „Забравена София”. В него ще се запознаем със софиянците от преди 100 години на забравените места.

"Формата" на града
Първо ще разкажем за изчезналите улици и места. Архитектурата и градоусторойството на София отпреди 100 години, инфраструктури и сгради – всичко това е „формата” на града. Ще си зададем въпросите: „От кога София има сегашния си план и вид, които ние познаваме?” И ще разберем, че в процеса на създаването на столицата, през първата половина на 20-ти век, много нови сгради са се появили и в същото време много места са изчезнали.

Старият пътеводител
Преди 76 години е публикувана една книга - „Пътеводител на София” (Смил Ангелов, 1935г.). Но за разлика от повечето пътеводители, този не е бил само за туристи и пътешествия, а по-скоро за жителите и живота в града. Книгата съдържа историята на София, правилата на жителите, информация за обществените места - пощи, телефонни станции, трамваи и др. и със сигурност е представлявала голям помощник за столичани, за да живеят спокойно в София. От него научаваме как софиянци са се трудили за поддържането и развитието на новата и млада столица.

Хайлайф
В началото на миналия век е имало една сладко-ароматна дума „хайлайф”. Градът е бил изпълнен с кафенета, бирарии, сладкарници, кафе-шантани, театри и всякакви места за прекарване на свободното време със задължителното бистрене на политически въпроси или споделяне на клюки.
Такова разнообразие е привилегия на големите градове. Няколко великолепени писатели пишат книги, пълно с спомените на софийския „хайлайф” от началото на 20-ти век. Разбира се, не всички граждани са живеели като хайлайф, но всички са имали прекрасната възможност да бъдат част от кипящия живот на столицата.

Нова икономика
През вековете София е била голям търговски и занаячийски център. Преди 100 години търговските и пазарни места са били съсредоточени в северозападната част на центъра, до днешния пл. Славейков. Около пл. Бански пък е било най-оживеното търговско място с известната улица „Търговска”, за съжаление - вече изчезнала. Преди модернизацията в София е имало ханове и чаршии, но с приемането на нов икономически модел керваните с коне и камили постепенно спират да обикалят из града. Вместо тях се появяват жп линията и автомобилите. Това продължава до сега.

Кои са нещата, които са се запазили и до днес? А кои са безвъзвратно изчезнали?

Това е историята на Забравена София... през погледа на Юмико Хаясака.