Razkazi za osobniacite i malkite hora

Разкази за особняците и малките хора

Продуктов номер: 27127
Изчерпана

Автор: Иво Андрич
Категория: Балканска художествена литература | Нобелова награда за литература
Издателство: Сиела
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789542810209
196 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: сръбска
Преводач: Ася Тихинова-Йованович


Фондация Иво Андрич и няколко сръбски издатели, водени от думите на големия писател, пристъпиха към един непознат досега подход към творчеството му и представиха на читателите няколко тематични сборника с негови разкази, между които и Разкази за особняците и малките хора.
Това са разкази за чудаци и митомани, егоцентрици и особняци, самотници и алкохолици, жадуващи любов, и квазиавторитети, дребни чиновници и незначителни индустриалци, малки Наполеони и генерали след битки... Разкази за автентични съдби и характери, пресъздадени с много мъдрост, благ хумор, болка и притаена обич и съчувствие към малкия човек.
През 1961 г. Иво Андрич (1892-1975) получава Нобелова награда. С беседата За разказа и разказването, в която излага своето писателско верую, той благодари за признанието на 10 декември 1961 година. Неговите романи и разкази се печатат на повече от трийсет езика. Той подарява сумата от Нобеловата награда на библиотечния фонд на Босна и Херцеговина. Активно участва в акции за събиране на помощи за библиотеките и предоставя средства за хуманитарни цели.