Rech, etiket, kulturni tradicii

Реч, етикет, културни традиции

Продуктов номер: 28465
Изчерпана

Автор: Ася Асенова | В. Шушлина | Елена Хаджиева | М. Камено
Категория: Езикознание, лингвистика, семиотика, филология
Издателство: Гутенберг
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789546171245
152 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: българска


Предлаганата книга е предназначена за чужденци, студенти и специа­лизанти, изучаващи български език и култура, а и за всички, чиито интере­си са насочени към усъвършенстване на социолингвистичната и социокул- турната им компетентност.
За да стане част от чуждата култура, обучаваният обменя или спо­деля определени социокултурни знания и правила за официална и неофици­ална реч, етикетни единици, свързани с различни тематични ситуации на общуване, и избор на синонимните им варианти със съответните стилис­тични и социолингвистични маркери, а също поддържането на определено общуване в избрана тоналност.
Речевите съобщения са набор от практики, предполагащи не само кон­кретни системи на фонетични, лексикални и граматични норми, но също и определени начини на общуване - невербални, като се има предвид моделите на паралингвистическата кинематика, отразяващи националнокултурно- то своеобразие на българската речева действителност. Усвояването на вербалните и невербалните компоненти на комуникацията и представяне­то им като система усъвършенстват социокултурните знания на обуча­вания, който избира определен начин на въвеждане на света и по определен начин да поддържа отношения с тези, с които влиза в контакт.
Дяловете Устна комуникация, Невербалност и етикет, Културни традиции са представени с базисна теоретична част и задачи-самооценка за определяне степента на комуникативната способност на изучаващи­те български език. Студентите се информират за български етикетни единици и тяхната уместна или непрепоръчителна употреба, за различни лингвистични и паралингвистични компоненти на речевата дейност при формално и неформално общуване. Освен това са включени и материали за типични български етнографски, фолклорни и културни традиции, както и образци на междукултурни различия.
За създаването на тази книга авторите са проучили и използвали ма­териали от книги, монографии, статии и доклади на най-автортетни учени и специалисти в споменатите по-горе съответни области. От съществено значение е и опитът на авторите в преподаването на българския език като чужд, както и богатият архив със значителен брой анкети и интервюта с чуждестранни студенти, изучаващи български език и култура.