Rechnik na govora na s. Iskrec, Sofiisko

Речник на говора на с. Искрец, Софийско

Продуктов номер: 26876
Изчерпана

Автор: Боян Балкански
Категория: Езикознание, лингвистика, семиотика, филология
Издателство: Симолини
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789549493474
484 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: българска


Съставянето на настоящия речник на говора на Искрец има своя динамична предистория.
Носители на искречанския говор и неговата фразеология бяха както моите дядовци, баби и родители, така и техните роднини, съседи и съселяни. Той е и мой говор в детските и юношеските ми години, който даде отпечатък в общуването ми с хората до ден днешен, включително и чрез хумористичните и сатиристичните ми произведения.
Чрез посочения в речника примерен материал от лексиката на говора, се дава представа за миналото на село Искрец, за бита, религиозността, духовната култура и мирогледа на хората, за материалното им състояние, за взаимоотношенията помежду им, за отношението им към добродетелите и антидобродетелите (изразени най-добре с фразеологизмите), за произхода, значението и образуването на географските названия, и пр.
Надявам се, че речникът на говора в с. Искрец (с около 20 000 думи), чийто диалект засяга в много голяма степен цялата Свогенска община (най-вече на запад от р. Искър), ще заеме своето достойно място сред книжовните паметници на района.
Той може да се ползва от ученици и студенти, учители и научни работници, етнографи и диалектолози, краеведи и родоведи, филолози и историци, писатели и поети и от всички, които милеят за родния си край и език.