Revoliucionni deici ot Makedoniia i Odrinsko

Революционни дейци от Македония и Одринско

Продуктов номер: 26861
Изчерпана

Автор: Александър Г. Пелтеков
Категория: Български мемоари и биографии
Издателство: Орбел
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789544961022
542 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: българска


Биографичен-илюстрован справочник


Този труд е написан да удовлетвори не само обикновения читател, но и за онези, които проявяват интерес към освободителната борба в Македония и Одринско през един дълъг почти половин вековен период от време. Авторът на настоящия труд няма намерение да слага край на споровете около дейците в Македония и Одринско, който се водят в България и в чуждата историография. През това време в Македония се извършват много сложни и важни процеси. Включени са революционни дейци от различни организации, партии и фракции - централисти, върховисти, федералисти, десница, левица и др. Независимо от тяхната принадлежност и противоборство, стигащи понякога до драматизъм, водещата цел е била винаги една - освобождението на Македония
Придържаме се в рамките на нашите възможности да бъдем обективни към историческите факти и личности, действали в различен период от време и от различни позиции.
Всички лица са подредени по азбучен ред на техните фамилни имена. Изключение е направено за лица, получили известност с бащиното си име. Например: Михайлов, Иван (Иван Михайлов Гаврилов), Петров, Гьорче (Гьорче Петров Николов) и др., или дейци с популярните си имена като Кърчовалията, Илия (Илия Аргиров), Стоян войвода (Стоян Карастоилов), Бърльо (Иван Янев) и др.
Датите до 31. III. 1916 г. са отбелязани по стар стил, а названията на селищата са дадени със старите имена, без да се отбелязва новите им наименования.
С голяма благодарност се обръщаме към всички читатели, които ще отправят своите критични бележки, посочващи едни или други пропуски и неточности в изданието.