Sblusuk, tom 2

Сблъсък, том 2

Продуктов номер: 28620
Изчерпана

Автор: Стивън Кинг
Категория: Американска и канадска художествена литература
Издателство: Бард
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789546553065
590 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2012 год.
Народност: американска
Преводач: Александра Главанакова


„Да тръгна и по долината на смъртната сянка, няма да се уплаша от злото...“
Псалтир 22:4

След унищожителната епидемия от смъртоносен грип светът е опустял. Оцелелите тръгват на дълго пътешествие, водени от сънищата си и от повелителния зов на две сили. Столетницата майка Абигейл и зловещият човек Рандал Флаг се превръщат в двата полюса на постапокалиптична Америка. Последвалите призива на старицата се събират в градчето Боулдър и основават Свободната зона, в която се опитват да създадат ново общество. Но над тях непрестанно тегне заплахата от Мрака, който дебне отвъд Скалистите планини. В Лас Вегас призованите от Флаг работят усилено, за да изпълнят плана на Злото.

Неколцина избрани от Свободната зона тръгват на изтощителен и пречистващ поход, за да се изправят пред врага и да предотвратят последния унищожителен сблъсък.

Стивън Кингнационалност:американецрожденна дата:21.09.1947псевдоним:Ричард Бакман.Роден в Портланд, щата Мейн. Когато Стивън е бил двегодишен, баща му е излязъл от къщи да купи цигари и повече никой не го е виждал. Стивън е прекарал детството си в пътуване между Форт Уейн, щата Индиана, където е живеело семейството на баща му и щатите Масачузец и Мейн, където са живели роднини на майка му. В крайна сметка Стивън и Дейвид (заедно с майка си) се заселват в Дърхем, щата Мейн, където завършват средното си образование. В училище Кинг е бил запален по филмите на ужасите от 50-те години, играел е във футболния отбор и групата по рокендрол. През 1966 г. завършва училище и влиза в Университета на щата Мейн, който завършва през 1970 г. През 1971 г. се жени за Табита Спрюс, с която се е запознал и сприятелил в университета. Кинг е продал дебютния си разказ в списание за криминалета още докато е учил в училище. Той дълго не е можел да си намери работа по специалността, затова младежите се издържали само с парите, които Стивън е получавал като черноработник в промишлени перални и със спестяванията на Табита. Случайните хонорари, които Стивън е получавал от публикуваните в различни списания разкази, се оказали сериозна помощ. През есента на 1971 г. Стивън започва да преподава английски език в Общественото средно училище Хемдън, щата Мейн. Цялото си свободно време е посвещавал на работата над разказите и бъдещите си романи. Първите му два романа многократно са отхвърляни от много издателства и Кинг, доведен до отчаяние, даже изхвърлил ръкописа на единия в кошчето, но по настояване на жена си да направи последен опит изпратил извадения от боклука ръкопис в издателство Doubleday и след известно време получил чек за 2500 долара. Романът се е наричал Кери. Книгите на Кинг са издавани в общ тираж около сто милиона екземпляра и са преведени на повечето от световните езици; Кинг станал най-богатият писател за цялата история на литературата. Много от неговите романи са екранизирани. Живее в Бангора, щата Мейн.