Sega nakude

Сега накъде

Продуктов номер: 29505
Изчерпана

Автор: Хуго Портиш
Категория: Актуални политически анализи
Издателство: МД Елиас Канети
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789542992028
76 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2012 год.
Народност: австралийска
Преводач: Пенка Ангелова


Хуго Портиш е известен австрийски журналист, историк, режисьор-документалист и общественик. Роден е през 1927 година в Братислава, тогава Чехословакия. С умението си да обяснява сложните политически и икономически процеси на разбираем език и с политическия си ангажимент в името на демокрацията той придобива международна известност. През 1991 година дори е предложен за президент на страната след аферата Валдхайм и международното злепоставяне на Австрия с президента й, бивш нацист. Двете конкуриращи партии – социалистическата и народната – са готови да го подкрепят, но той отхвърля предложението, като отговаря: „По добре е да си свободен без професия, отколкото да си обвързан с най-високата държавна длъжност или други функции.“

Известен е с многобройните си филмови документационни серии, които изработва заедно със Сеп Риф, между които „Австрия I“ и „Австрия II“, които са посветени на осмислянето на новата и най-нова история на Република Австрия и на Втората Република, общо 43 серии, описани в четири книги.

Заедно с Хенри Кисинджър, бившия външен министър на САЩ, Хуго Портиш работи върху международна документация за „Втората световна война – причини и скрити факти“, която е показвана в 32 страни. През 1990 година австрийската телевизия възлага на Портиш още една историческа телевизионна документация по повод падането на комунизма в Европа – да реконструира историята на съветския комунизъм. Историческата документация излиза в четири серии под заглавие „Чуйте сигналите“ и е показана в Австрия, Германия, Чехословакия, Полша, Гърция и Италия. В тази поредица са и сериите: Революцията, която още не беше такава, Комунизмът, които не беше такъв и Перестройката, която вече не е такава, История на една илюзия – комунистическата революция и много др.

С настоящата си книга Хуго Портиш поставя най-важния и основополагащ въпрос на Европейския съюз в неговия исторически контекст.: Сега на къде! Да бъде или да не бъде ЕС, да бъде или да не бъде еврото?

За Хуго Портиш водеща е максимата, че трябва да се познава историята, за да могат да се вадят заключения: „За всички мирът в Европа е самопонятен, но Европейският съюз се е превърнал в образ на врага.“