Siujeti na zabravata. Revanshi na pametta

Сюжети на забравата. Реванши на паметта

Продуктов номер: 24623
Изчерпана

Автор: Радка Пенчева
Категория: Литературна критика
Издателство: Астарта
Състояние: Нова книга
ISBN: 97895463501137
248 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: българска


В книгата са публикувани литературно критически статии и документални изследвания, подредени в два раздела: „Студии за Емилиян Станев“ и „Сюжети на забравата“.

Първият раздел съдържа различни изследвания, свързани с личността и творчеството на Емилиян Станев. За пръв път се коментира съдържанието на Библиотеката на писателя. Включени са и студии с текстологични изследвания върху творчеството му. Отделни статии са посветени на приятелствата на писателя с Йордан Радичков, Тодор Боров и Борис Делчев.

Вторият раздел съдържа студии за различни български писатели и културни дейци и/или отделни страни от тяхното творчество: Й. Йовков, Дора Габе, Димитър Димов, Змей Горянин, Крум-Александър Дзивгов, Николай Дончев, Димо Минев, Стилиян Чилингиров и др. Отделно внимание е отделено на художествената литература по страниците на списание „Морски сговор“.

В голямата си част студиите и изследванията почиват на богат архивен и библиографски материал, а някои от изданията, обект на критическа интерпретация, отдавна са библиографска рядкост. Целта е да се извадят от забравата, защото те напълно заслужават това.