Sledistorii na izkustvoto

Следистории на изкуството

Продуктов номер: 25030
Изчерпана

Автор: Ангел Ангелов | Ирина Генова
Категория: Изкуство - други | Изобразително изкуство
Издателство: Сфрагида
Състояние: Нова книга
ISBN: 9549077616
238 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2001 год.
Народност: българска


Идеята на подбора в "Следистории на изкуството" е да тематизира затрудненията пред историята/ историите на изкуството днес чрез дебата за "края на изкуството" от 1980-те години насам. Обсъждането на понятията "край" и "история на изкуството" ни се представи като добра възможност да се зададат въпроси и към други ключови понятия - епоха, контекст; художествено произведение, репрезентация, тълкуване, поглед, екфрасис. Така се оформи комплексното отношение: изкуство / история. Предлаганият сборник с преводни текстове представя автори, формирали се като философи, естетици, литературоведи, изкуствоведи, но насочили заниманията си към история и теория на образа.
"Следистории на изкуството" е част от проекта "Изкуство / история -произведения, подходи, дебати", включен в голямата рамка за Обнова на висшето хуманитарно образование (програма на фондация "Отворено общество"). Подбраните текстове са непосредно свързани с курсове, предназначени за степените бакалавър и магистър в НБУ, програми "Антропология" и "Семиотика" и с изработването на мултимедиен диск, предлагащ по-богат визуален материал. Амбицията на проекта, и на читанката като негова част, е да мотивира студент(к)ите да мислят различните и дори взаимоизключващи се позиции като еднакво възможни и същевременно да защитават онази, която са избрали за своя, да търсят аргументи в нейна подкрепа, но и да я променят чрез анализ на изображенията и чрез съсредоточаване върху други възможности.
Целта на проекта ще бъде изпълнена дори в повече, ако през трудното усвояване на предложените възгледи студент(к)ите, читател(к)ите възприемат убеждението ни, че разбирането на изкуството е лична засегнатост, вид участие, отговорна наслада.

Още книги от категория Изобразително изкуство

1 резултата