Sustavut za narodni tanci kato kulturno iavlenie v Bulgariia

Съставът за народни танци като културно явление в България

Продуктов номер: 26667
Изчерпана

Автор: Даниела Иванова-Найберг
Категория: Българска културология, етнология и фолклор
Издателство: Марс 09
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789542925040
474 страници
твърди корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: българска


Съставът за народни танци като културно явление в България съвместява културно-историческия подход с анализа на антрополога и етнохореолога. Книгата разглежда етапите, в които се създава и развива българският модел „танцова група/състав" и техните променящи се обществено-политически и културни контексти. Проследява се приемствеността между стария селски фолклорен танц и съвременната му сценично ориентирана версия; как и какво по-точно се „традира" (предава и приема); кои са действащите лица в този процес и в какво се изразява техният културен смисъл.
Използвани са разнородни източници; едни от тях отразяват процесите на идеологическо вмешателство, други разкриват как талантът и творческата енергия - черпейки от фолклорната традиция - трансформират и оживотворяват онова, до което се докосват, превръщат го в свое и родно.
Д-р Даниела Иванова-Найберг е родена през 1963 г. в София. Завършила е българска филология, философия и културология в СУ „Св. Климент Охридски" и има специализация по фолклористика. Хореографско образование получава в Института 3а музикални и хореографски кадри в София, а докторска степен - в Института 3а изследване на изкуствата - БАН. Преподавала е в различни учебни и културни институти, изнася лекции и води танцови класове у нас и в много страни по света. Изследователските й интереси са в областта на етнохореологията и танцовата антропология. Публикувала е поредица научни статии у нас и в чужбина.
Автор е и на стихосбирката „Мирис на вода".