Tainata istoriq

Тайната история

Продуктов номер: 27977
Изчерпана

Автор: Прокопий
Категория: Антикварни книги
Издателство: Народна култура
Състояние: Нова книга
128 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 1983 год.
Народност: старогръцка
Преводач: Иван Генов


Антикварна книга в един екземпляр.

Сириец, родом от палестинска Кесария, Прокопий е човек, получил бляскаво образование. Наричат го ретор и софист, самият той пише исторически съчинения. В преставената книга описва живота на семейната двойка управлявала Византия - император Юстиниан и неговата жена Теодора:

"Била особено изтънчена и остроумна и веднага предизвиквала общото внимание. Тя не знаела свян и никой никога не я видял засрамена , без колебание оказвала най-позорни услуги. Такава била, че даже когато и зашлевявали плесници, весело се шегувала и гръмко се разсмивала.

Била недостожима в изнамирането на все нови начини на сношение и с това успявала трайно да завладее душите на развратниците. Веднъж Теодора отишла в дома на виден човек и както разправят, скочила от ръба на масата пред погледа на всички пируващи, повдигнала си нахално дрехите от краката нагоре и не се посвенила открито да покаже своето безсрамие. Тя упражнявала занаята си и с трите дупки, но упреквала природата, недоволна, че не е
разширила достатъчно тези на гърдите и , з ада може да изобрети и там някакъв вид сношение.

Нито един сенатор не се осмели да изрази възмущението си към това, че една курва стана императрица - напротив, всички искаха колепреклонно да изразят преданността си като към бог. Дори и свещениците не показаха че възроптават, а желаеха да се обръщат към тази жена с "господарке". А простия народ, който и беше публика, сметна за справедливо веднага да стане неин роб.

Теодора беше съвсем закоравяла от разврат и жестокост. Тя никога не извърши нищо по чуждо убеждение или принуда, а със все сили упорстваше, докато изпълни каквото е намислила , и никой не се осмеляваше да измоли милост за жертвата и. Защото нито изминалото време, нито засищането на отмъстителността, ни въздействието на горещата молба, ни смъртната заплаха, застрашаваща да падне от небето върху целия човешки род, можеха да я накарат да усмири гнева си. Духът и бе широко отворен за унищожение на хора.

Никоя жена не е била толкова силна в сладострастието. Често ходела на устройваните пиршества с десет и повече младежи , на върха на мъжката им сила и опитни в разврата и прекарвала цялата нощ с всички пируващи подред. А когато те се уморявали от тази работа, тя отивала при робите им, понякога тридесетина на брой, и се сношавала с всеки от тях, без да се пресити от позорната работа"