Ubii Sabazii, ubii bulgarina

Убий Сабазий, убий българина

Продуктов номер: 24948
Изчерпана

Автор: Петър Георгиев
Категория: Балканският полуостров преди Аспарух | Българите в древността /прабългари/
Издателство: Булга Медиа
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789549670066
252 страници
меки корици
Първо издание: второ издание, 2011 год.
Народност: българска


Второ преработено и допълнено издание

Появата на нови материали, свързни с религията на народите по нашите земи и тяхното осмисляне, е причина за това издание. А причината за толкова много религия в една книга, в която се говори за българите, е проста. Не можем да търсим корените на българите само в имена на племена и комбинации от букви. За да разберем кои са българите, трябва да надникнем в тяхната духовна култура, която естествено за онези времена е преди всичко религия и ритуали. „На многото българи“, както пишат владетелите Омуртаг и Персиян. И в никакъв случай не е само гърнета и амфори от археологически разкопки.

В крайна сметка – кои са българите? Балкански бежанци ли са, вследствие Римската инвазия в безкрайните степи на север от Черно море, както запитах в последните редове на книгата „Траки, готи, славяни“? Да, все повече са аргументите, че българите са бежанци от Балканите, заселили се по поречието на река Хипанис на изток от Карпатите, в границите на т.н. „Черняховска култура“.
И като бегълци са дали новото име на реката – реката на бегълците, на бугарите, река Буг. На Буг, която тече на юг към Черно море, и Буг, която тече на север към Балтийско море. И като българи започва тяхното завръщане на Балканите още при император Зенон и Атанасий в края на пети век; от Стара Велика България.
Най-напред в земите, откъдето тръгват след разгрома на македонските войски на Персей през 168 г. пр. Хр., в Долната земя Охридска. След това превземат Илирия, минават Термопилите, превземат и Пелопонес. По-късно, заедно с бегълците от района на река Тиса, образуват славянобългарската държава България.

Съществувал ли е етнонимът „българи“ и в по-ранни времена, в античноста? Нека читателят сам отговори на този въпрос. Древен народ ли са българите? Всички народи са древни – древни са народите, които ги съставляват. А не компрометира ли едно второ, по-обширно и допълнено издание първото издание на книгата? Не, това само означава, че казаното ще е по-вярно. Бих написал и трето издание, ако има какво да кажа.


Тази книга разглежда една теза, отхвърлена от съвременните историци като несъстоятелна: в своята основа така наречените „прабългари” са коренното население на Балканския полуостров.
Според нашата историография, българите основали Първата българска държава са тюрките българи и техните родствени племена – кутригури и утигури.
В книгата си „Траки, готи, славяни” показах елементите и механизма на създаване в самото начало на първото хилядолетие, на едно ново общество на територията на
съвременна Украйна, простиращо се от река Дунав до реките Днепър и северен Донец, с невиждана за времето си плътност на населението. Всъщност това е един огромен бежански лагер на балканско население, принадлежащо на земите на егейска
Гърция, Епир, Илирия, Тракия, Карпатите и Мала Азия, възникнал поради римската инвазия на Балканите. Тази нова култура по-късно става известна като Черняховска култура.
Нейните основни черти – бит, керамика и погребални обряди, са продукт на местното скитосарматско население и придошлите балкански племена. В своята основа тя е балканска. Това ясно беше показано в книгата с археологически, лингвистични данни
и сведения от исторически източници.
Тази култура може да се нарече и „предславянска”. „Праславянските племена”, така нарича същите народи и д-р Чавдар Бонев в своето чeтиритомно изследване, което обхваща както земите на изток, така и тези на север и на запад от Карпатите.
През шести век западната група получава името склавини, наложило се като общ етноним. Именно част от тях завладяват отново полуострова във времето от четвърти до седми век.
Стереотипът е нещо трудно преодолимо. За много хора траки, славяни и българи ще си останат три различни народностни групи. Фактите говорят, че става въпрос за народи от балканокарпатския регион, от който са се родили днешните славянски етноси в Европа в един дълъг исторически процес.



СЪДЪРЖАНИЕ
1. Йоан Малала и Стара Велика България
2. Символът
3. Убий Сабазий
4. Корените
5. Създаването на боговете
6. Зиези, от който са българите
7. Още за българите
8. Като заключение
9. Неизбежно допълнение