Ukraseni grucki rukopisi ot durjavniia arhiv v Tirana, T. I-II/ Manuscrits Grecs enlumines der archives nationales de Tirana, V.

Украсени гръцки ръкописи от държавния архив в Тирана, Т. I-II/ Manuscrits Grecs enlumines der archives nationales de Tirana, V.

Продуктов номер: 26928
Изчерпана

Автор: Аксиния Джурова
Категория: Българско Средновековие
Издателство: ЦСВП Иван Дуйчев
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789549115727
421 страници
твърди корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: българска


Настоящето издание е посветено на избраните 14 ръкописа, включени в изложбата
”Украсените гръцки ръкописи от Балканите VI - XVIII в.”
В книгата са представени 14 гръцки кодекса, всичките пергаментни и почти половината предатирани с няколко века. Основната цел на този том със студии е да привлече интереса на изследователите, да покаже многообразието от стилове и художествени решения, които ще ни накарат да преосмислим за пореден път отношенията център – периферия, динамиката на миграцията на моделите от големите скрипторски центрове към конкретните места на битуване на ръкописа. Отчитайки сложността на тези процеси и тяхната противоречивост, авторката специално отбелязва още във въведението: „Ако трябва обаче да изведем характерното за гръцките ръкописи, съхранени в този фонд, то това е може би не толкова явните египтеско-палестински, витинийски или армено-грузински елементи в тях, а по-скоро упоритото поддържане на архаични модели и традиции. Именно затова едно бъдещо изследване на морфологията на мотивите от богатия орнаментален репертоар, недостатъчно проучен досега, както и на цялостната украса и мизанпажа на кодексите, е изключително важно. В този смисъл, извадката от14-те ръкописа от сбирката, в който не са включени например няколко ръкописа с определено латинско влияние (като например Cod. 41 от XIV в.), има за цел само да обърне внимание на тези страни от културата на кодекса, които може би в бъдеще ще дадат резултати в осветляване на по-широки хоризонти в развитието на украсения гръцки кодекс и неговата зависимост от традициите, с които той се съприкосновява през вековете.”