V tursene istinata za gibelta na Botev

В търсене истината за гибелта на Ботев

Продуктов номер: 24698
Изчерпана

Автор: Илия Луканов
Категория: Български мемоари и биографии
Издателство: Аб Издателско ателие
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789547378285
188 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: българска


Предлаганата монография разглежда убийството на Христо Ботев в светлината на досега пренебрегвани аспекти, концентрирайки вниманието върху някои изклЬчително съществени фактологически особености. Нейният критичен патос е зареден с неприкрито възмущение от примиренческия конформизъм на официалната историография. Същевременно пък, от друга страна, той изразява остра реакция против нихилизма в подхода на редица търсещи сензационност съвременни историци, писатели, журналисти към подвига и мистериозната смърт на великия Ботев.
В един втори, но не по-малко важен план, този труд дава отпор на пакостната тенденциозност, с която напоследък определени автори приписват небивала злоумишленост в постъпките и действията на военния командир на "небесната чета" - блестящо талантливия и героичен воин, всеотдайния патриот Никола Войновски.
С езика на фактите, в книгата са изтъкнати онези бойни и морални добродетели, които са превърнали "спартанският поход под предводителството на Ботйова" в най-високия връх от въоръжената борба на българския народ срещу османското господство.