Vedroto na Niuton sreshtu durvoto na Dekart

Ведрото на Нютон срещу дървото на Декарт

Продуктов номер: 28531
Изчерпана

Автор: Васил Видински
Категория: Философия - български автори
Издателство: УИ Св. Климент Охридски
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789540732947
376 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2012 год.
Народност: българска


Васил Видински е преподавател в катедра История на философията при Софийския университет „Св. Климент Охридски". През 2007 защитава дисертацията: „Взаимодействие между философия и физика при Рене Декарт и Исак Нютон (проблемът за относителността)". Основни изследователски интереси: философия на науката; философия на XVII-XVIII век; съвременна философия.

Книгата проследява зараждането на един от най-важните и продължителни исторически конфликти във философията на природата: борбата между релативисти и абсолютисти по отношение на пространството, времето и движението. Катализатор на този конфликт е Рене Декарт -първият, опитващ се да създаде последователна релационистична система във физиката (Principia Philosophise, 1644), която обаче започва да ерозира още с възраженията на Нютон (Philosophiae Naturalis Principia Mathematics, 1687). Изследването разкрива и разгръща фундаменталните светогледни позиции на двамата учени през персонална, понятийна и контекстуална рамка. Ако използваме клишета, то в крайна сметка бащата на модерната философия (Декарт) и бащата на модерната физика (Нютон) се разминават - точно както се разминават непрестанно идеите и понятията.

В изследването са преведени за първи път на български език (от латински и от френски) два основополагащи и често цитирани откъса от Нютон и Декарт.