Velikata kniaginia Elena – Olga

Великата княгиня Елена – Олга

Продуктов номер: 25370
Изчерпана

Автор: Миладин Апостолов
Категория: Българска съвременна проза
Издателство: Българска книжница
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789544437800
432 страници
меки корици
Първо издание: второ издание, 2011 год.
Народност: българска


Исторически роман

Романът отразява действителни исторически събития и хвърля изобилна светлина върху българо-руското сътрудничество и конфликти в епохата на българските царе Симеон и Петър и на руските велики князе Олег, Игор и Святослав.
Историческият роман „Великата княгиня Елена-Олга" представлява художествено изследване върху българския произход на руската велика княгиня Елена-Олга, седнала по волята на провидението върху трона на Киевска Рус, изпитала мъката и сладостта на всевластието, тревогите на младата вдовица, надеждите и грижите на майката, ожесточението на безпощадната владетелка, вживяла се в ролята си на покръстителка...
Женската й участ — да живее далеч от родители и Родина, се свързва с културно-историческата й мисия. Княгинята върви след съдбата си, поема и носи своя тежък кръст, закалява старобългарския си характер, подхранва надежди, изпитва радости и разочарования.
Интересният сюжет позволява на автора да изследва и съпоставя личната съдба на своята героиня с държавните и обществените проблеми на средновековна България и Киевска Рус.
Представена е една широка панорама на епохата, едно пъстро платно на съдбовни междудържавни и междуличностни отношения и така се внася повече светлина в многовековната камера обскура на българо-рускитс връзки, конфликти и взаимоотношения.

Още книги от категория Българска съвременна проза

1 резултата