Vselenata v edin atom: sreshtata mejdu nauka i duhovnost

Вселената в един атом: срещата между наука и духовност

Продуктов номер: 24346
Изчерпана

Автор: Далай Лама
Категория: Източна философия | Точни науки, техника
Издателство: Нова Епоха
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789549252521
216 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: американска
Преводач: Калина Стойчева


Издателство „Нова Епоха" с гордост предлага на читателите епохална творба, чийто автор е един от най-великите духовни водачи на нашето съвремие. Съставена от напълно оригинални материали — а не извадки от лекции — тази книга, по мнението на самия Далай Лама, е най-значимото произведение, написано от него.
„Далай Лама изгуби поста си на духовен водач в своята страна, но сега упражнява тази дейност в цял свят. Подобно на всички добри учители, той идва, за да се учи. Така е стигнал до откритието, че това, което липсва на будизма в собствената му страна, е плодотворен обмен с интелектуалния свят и със света на съвременната наука. В настоящата книга Далай Лама насърчава този обмен — във време, в което някои християни са обърнали гръб на науката и Просветлението. Ние постепенно губим онова, което той вече е постигнал."
Гари Уилс, автор на „Защо съм католик"
„Често съм се питал какви са допирните точки между ключовите идеи в будизма и основните научни концепции. Тази книга е резултат от дългото мислене и интелектуалното пътуване на един будистки монах от Тибет в света на мехурчестите камери, ускорителите на частици и функционалната магнитнорезонансна образна диагностика...
Откакто се е появила съвременната наука, човечеството преживява едно постоянно взаимодействие между духовност и наука като два важни източника на познание и благоденствие. Имало е периоди, когато това взаимодействие е било под формата на близки отношения, на своеобразно приятелство; в други моменти отношенията им са били доста хладни, като мнозина са считали двете за несъвместими. Днес, в първото десетилетие на двадесет и първи век, науката и духовността крият в себе си потенциала да бъдат по-близки от всякога и да се впуснат в едно съвместно начинание, което има огромен потенциал да помогне на човечеството да посрещне предизвикателствата по своя път. Всички сме заедно в това начинание. Нека всеки един от нас, като член на голямото семейство на човечеството, изпълни своя нравствен дълг да направи това сътрудничество възможно. Това е моят искрен и горещ призив."
Из „Вселената в един атом"
„С обезоръжаваща искреност, смирение и уважение, Негово Светейшество Далай Лама изследва взаимовръзките между религията и науката и предлага начин, по който те могат взаимно да приемат и оценят своите прозрения. Съпоставяйки традиционното учение на будизма с откритията на съвременната физика и биология, той загатва за дълбока духовност в рамките на разискването на такива спорни въпроси като произхода на Вселената, естеството на човешкото съзнание, еволюцията на видовете и генното инженерство, като същевременно посочва как тези въпроси биха могли да подпомогнат нашето търсене на висшия смисъл. Ала преди всичко, този кротък, но настоятелен призив към състрадание е именно онова, от което отчаяно се нуждаем в нашия свят на разделение и конфликти."
Карън Армстронг, авторка на „История на Бога" и „Кратка история на мита”