Vuorujenata borba protiv komunizma

Въоръжената борба против комунизма

Продуктов номер: 25458
Изчерпана

Автор: Николай Илиев
Категория: Българска съвременна история
Издателство: Българи
Състояние: Нова книга
ISBN: 97895492373610
256 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: българска


Поредната книга на д-р Илиев „ВЪОРЪЖЕНАТА БОРБА ПРОТИВ КОМУНИЗМА" е едно обновено издание на предходната му книга (сборник) „ВЪОРЪЖЕНАТА АНТИКОМУНИСТИЧЕСКА СЪПРОТИВА" (2007 г.), допълнен с шестнадесет нови публикации, отпечатани през последните 3-4 години във в. „Про и Анти". Представлява сбор на дейността на различните въоръжени отреди и различни конспирации срещу омразното съветско робство. А то е такова иго, което бе притъпило сетивата на по-голямата част от българската нация. Вмъкнати са още и няколко изобличаващи факта - червени заблуди от близкото ни минало.
От сборника „Въоръжената борба против комунизма" си проличава и че по-голямата дейност на горянските части е развита в такива краища на България, които граничат с държави, които нямат нищо общо със СССР.
От сборника се вижда, че във въоръжената борба се включват такива люде, които принадлежат, към всякаква възраст, пол или социални съсловия. Ако се анализира по-издълбоко същността на различните горянски отряди ще се разбере, че са съществували две вълни на въоръжена съпротива. Първата е крайно недоволна от промяната, настъпила на черната дата 10.IX. 1944 г. А втората е свързана с унищожаването на опозицията около Никола Петков и колективизацията. Тяхната борба, макар и еднопосочна, в своята същност е с различна идеологическа същност.
Много от горянските отряди имат в своето име нещо земеделско, или взимат за свой патрон името на определен земеделски лидер. Това го правят с цел да получат съдействие в своята съпротива срещу комунизма от САЩ и Великобритания. Такава помощ, обаче така и не идва и национал-революционерите остават излъгани в своите очаквания.Този факт днес много от нас не ни учудва, тъй като знаем, че революциите в Унгария и Чехословакия също не получиха западна помощ. Но тогавашното неоказване на съдействие трудно може да се обясни.
От сборника си проличава, че д-р Илиев създава този труд не за да печели някакви евтини девиденти, а го написва от душа и сърце. Защото той показва и репресията срещу цялото му семейство. Включително и срещу невръстната му сестричка. От тези пък случаи ще си направим правилен извод за морала на „милите хора".
Със събирането на основната част от своите произведения и един общ труд, д-р Николай Илиев оставя един духовен капитал за днешните и утрешни поколения. Защото, за успее човек в своя жизнен път, е необходимо да познава както историята като цяло, така и живота на своите предшественици.
ДИМИТЪР НИКОЛОВ, подпредседател на Българска национално радикална партия