Vurtelejki na absurda. Ruskoto igralno kino (1991 - 2011)

Въртележки на абсурда. Руското игрално кино (1991 - 2011)

Продуктов номер: 26127
Изчерпана

Автор: Геновева Димитрова
Категория: Кино и телевизия
Издателство: Валентин Траянов
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789549928570
256 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: българска


Геновева Димитрова е родена през 1958 в Плевен. Завършила е руска филология в Софийския университет и кинознание в НАТФИЗ, доктор. Филмов критик, редактор и колумнист във в. „Култура”, преподавател в СУ и НБУ. Автор на книгата „Кино в края на века. Български фигури и игрални филми - поглед от 90-те”.

През последните години мостовете ни към: руската култура се рушаха, а Геновева изгради един. С постоянство и талант Минете по него, сигурен е, води към съществени неща от живота и киното.
Вера Найденова

Във време, когато всички гледат американски филми и. турски сериали, а общуването е руската култура се смята (едва ли не) за ретро-демоде, Геновева Димитрова задълбочено проумява процесите в руското кино като опитен експерт със свое мнение и ясна оценка.
Божидар Манов

За да можеш да говориш за абсурда в изкуството, без той да погълне и собственото ти говорене, трябва да притежаваш поне три неща: естетически вкус, екзистенциална чувствителност и социален рефлекс. Книгата на Геновева Димитрова носи тези качества, а и повече от тях - тя превежда днешното руско кино на наратива на критиката, от което, обаче, то не губи въздействието и занимателността си. Така, докато я четеш, гледаш филми. И то през погледа на високия професионалист.
Георги Лозанов