Vuzroditelniqt proces i bulgarite mohamedani

Възродителният процес и българите мохамедани

Продуктов номер: 28515
Изчерпана

Автор: Веселин Божков
Категория: Българска съвременна история
Издателство: Пропелер
Състояние: Нова книга
ISBN: 97895493671348
416 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2012 год.
Народност: българска


О.з полк. Веселин Божков е работил 27 години в органите на Държавна сигурност. Бил е заместник-началник на турския отдел на Второ главно управление, а след това в продължение на повече от десет години - началник на турския отдел в Шесто управление.

Автор на книгите „Заплахата остава", „Българската орисия", „Нашествието на ислямския фундаментализъм", „Заплахата настъпва" и „Вековната агресия".

Многобройни са данните, които разкриват героичната и самоотвержена борба на българския народ срещу геноцидната и асимилационна политика на петвековния поробител. В тези съдбовни дни за неговото оцеляване българското Възраждане и Възродителният процес имат решаващо значение за запазване на българското съзнание на огромна част от нашия народ, както и за завръщането на много от помохамеданчените и потурчени българи към българската народностна, православна и именна принадлежност на своите предци.

С пълно основание Възродителният процес се определя като едно голямо българско дело, което ще остане завинаги в историята на България като велик и спасителен акт за оцеляване на българския народ, както и за пробуждане, възраждане и утвърждаване на българското съзнание на значителна част от помохамеданчените и потурчени българи.

След Балканската война повече от 200 000 българи мохамедани от Родопите, Пирин и Македония, с пълна убеденост в своята българска принадлежност, приемат православната вяра и българските имена на своите предци. Двадесет и пет години по-късно над 70 000 българи мохамедани от Смолянско не само заявяват, че са българи, оставяйки верни синове и дъщери на своята родина, но сменят турските си имена с български.

Поради непоследователната и недалновидна, а в някои случаи и продажна политика, на повечето управляващи в България, както и липсата на национална докторина, българите мохамедани продължават да бъдат обект на провежданата от Турция асимилационна политика. Потурчването на българите мохамедани и създаването на самостоятелни турски автономни области и мюсюлмански анклави в Родопите, Лудогорието и североизточните райони на страната, ръководени от велможите на ан-тиконстутиционната партия ДПС, улесняват Турция при осъществяване на великодържавните й намерения за повторното завладяване на нашата страна. В тези изконни български земи България я няма, тя вече изчезва, каквато реална опастност от ново „турско присъствие" застрашава нашата родина.