Za teb, mili rode!

За теб, мили роде!

Продуктов номер: 25584
Изчерпана

Автор: Цанко Живков
Категория: Пътеписи, публицистика и есеистика
Издателство: Сиела
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789542809340
294 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: българска


Цанко Живков е посветил публицистичната си изява на 30-годишния юбилей на Националния дарителски фонд "13 века България", с подзаглавие "Книга за дарителството и дарителите" и е хроника на тази дейност в отечеството.

Тридесетата годишнина от създаването на Фонда, колкото и скромна да е като изминало време, дава достатъчно факти и основания за необходима и съдържателна равносметка.

Дай две, за да получиш двеста! – такава е простата, но велика аритметика на дарителството. Тя идва от щедростта на човешкото сърце. От потребността на хората да творят добро за общонародна полза. Цели 13 века и 30 години от 14-ия век на родината ни доказват тази истина. През тези години около 75 хиляди дарители участват с лептата си в изграждането на 250 големи национални и многобройни местни обекти на културата, просветата, науката, здравеопазването, спорта. Дарителството трябва да се подкрепя и развива всеотдайно. За да я има България и в следващите векове и хилядолетия!


„Книгата на писателя документалист Цанко Живков „За теб, мили роде!” е повествование преди всичко за духовната устойчивост на рода ни, въвела празничността във вековното му битие. Авторът възражда важни периоди от народностното ни утвърждаване, за да осветли добротворството като една от основните сили в самосъграждането ни. Възправя стълба към небето на духа с хиляди стъпала-съдби, по своя воля и за своя сметка, защитавали българската държавност и културни традиции. Цанко Живков разгръща безбрежната като време и постъпки карта на щедростта за „ползу роду”.

Серги Гьошев