Zadkarpatskite bulgari

Задкарпатските българи

Продуктов номер: 30367
Изчерпана

Автор: Мария Парзулова | Тодор Балкански
Категория: Българска културология, етнология и фолклор | Езикознание, лингвистика, семиотика, филология
Издателство: Знак 94
Състояние: Нова книга
ISBN: 9548709201
84 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 1996 год.
Народност: българска


Етнос, език, етнонимия, ономастика, просопографии.

Доктор Тодор Балкански е старши научен сътрудник в Института за български език при БАН. Роден е през 1944 г. в с. Сарая, Пазарджишко. Завършил е Великотърновския университет и аспирантура в Българската академия на науките. Негово дело са над 300 труда по лексикология, ономастика и езикова култура. В ономастиката създава нова дисциплина, наречена ономастична просопография. По-значителни негови дела са книгите Арумъните от българските Родспи и техният говор; Езикови свидетелства за потурчванията в българските земи; Големите власи сред българите; Никола Вапцаров, България и българите; Тодор Живков. Един езиковед за просопография та на диктатора; Западнородопските власи; Трансилванските българи и др.
Доктор Марияна Парзулова е родена през 1958 г. в Бургас. Завършила е руска гимназия в родния си град, руска филология с втора специалност български език и литература във ВПИ - Шумен, а през 1994 г. - и аспирантура в Института за български език към БАН (лексикология и лексикография). Работила е като учителка, преподавателка във ВУЗ, занимавала се е с журналистка, а през последните три години е експерт по наука и образование б Областната администрация - Бургас.
Участвала е с доклади ha конференции и симпозиуми в страната и в чужбина. Автор е на 47 публикации по лексикология, ономастика, езикова култура и синтаксис. Нейно дело са и Сборник тестове по езикова култура (1995), предназначен за ученици и кандидат-студенти, и книгата Семантичните омоними в българския език (под печат).