Zapiski ot dalechna Afrika

Записки от далечна Африка

Продуктов номер: 28209
Изчерпана

Автор: Боян Михайлов
Категория: Пътеписи, публицистика и есеистика
Издателство: Българи
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789548425094
360 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2012 год.
Народност: българска


Боян Михайлов в разстояние на три десетилетия е бил дипломат от кариерата. Роден е в гр. Твърдица, Сливенска област, през 1934 г.
Завършил е журналистика в Софийския университет „Св. Кл. Охридски" и преди да постъпи в Министерството на външните работи е бил редактор във в. „Септември" (Ст. Загора) и кореспондент на БТА в Сливен и Ямбол. Бил е посланик в Ангола и Португалия, след като е заемал дипломотическа служба в легацията на България в Рио де Жанейро (Бразилия).
В далечната африканска страна е пребивавал и работил в един от най-трудните периоди от нейното развитие - през първата половина на XX век. Съвсем наскоро след като е извоювала своята независимост и когато е най-горещата точка на военнополитическото напрежение, на въоръжените сблъсъци и противоборства в Югозападна Африка и в целия Африкански юг. Това му е дало възможност да я опознае добре, а също и съседните й страни, които е посещавал, да натрупа спомени и впечатления за събития, на които е бил свидетел там, както и да проучи много литература за тях, включително и за тяхното минало още от началото на завладяването им от Португалия и от други европейски държави. И след като е осмислил от дистанцията на времето всичко видяно, чуто, прочетено, преживяно и почувствано, написва настоящата книга, в която най-много страници са отделени на Ангола.
Автор е и на още три книги: „Бразилия - чудо и реалност", „Бразилия незабравима" и „Португалия и революцията на карамфилите", както и на много статии и други публицистични материали, поместени в български вестници и списания.