Zavinagi gola

Завинаги гола

Продуктов номер: 28517
Изчерпана

Автор: Ги Гофет
Категория: Друга европейска литература
Издателство: Фондация За българска литература
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789546770424
124 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2012 год.
Народност: белгийска
Преводач: Аксиния Михайлова


Поет, романист и есеист, Ги Гофет е роден на 18 април 1947 г. в Жамоан, област Гом, в най-южната част на Белгия.

Завинаги гола (Фондация за българска литература, колекция „Аквариум Средиземноморие“, 2012) е биография на художника Пиер Бонар и историята на любовта му с Марта, моделът, който рисува цял живот, и дълга поема, в която Ги Гофет говори за срещата си с Марта в един музей, за живописта, светлината и цветовете на любовта и на страстта.
Този малък текст е истинска поетична проза, чете се на един дъх и е една от най-интелигентните книги върху живописта. Единственото желание, което имате, след като сте затворили последната страница, е да се втурнете към някой музей и да видите картина на Бонар.
Магията на перото му ви въвлича в страстен вихър, това вече не е биография, а дълга поезия, историята на художник, който се влюбва страстно в една жена, която е била негов единствен модел за всички голи тела, които е нарисувал – Марта – винаги красива, винаги млада, дори когато годините безмилостно слагат своя отпечатък върху тялото на тази нимфа, четките на Бонар преодоляват това, съумявайки да преминат отвъд и да рисуват с любов тази красота, обезсмъртена в сърцето му, в душата му и върху платната.