Aktualni problemi, aspekti i perspektivi na mejdunarodnite otnosheniia, tom 2

Актуални проблеми, аспекти и перспективи на международните отношения, том 2

Продуктов номер: 25512
Изчерпана

Автор: Сборник
Категория: Актуални политически анализи | Правна литература
Издателство: УИ Неофит Рилски
Състояние: Нова книга
ISBN: 13126717
402 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2010 год.
Народност: българска


Сборник в чест на 70-годишнината на проф. д-р Милан Миланов

Студиите и изследванията в настоящия сборник са групирани в три основни раздела. В първия раздел на сборника - Международноправни, социално-икономически и политически аспекти на международните отношения и външната политика, са включени статии и изследвания, посветени на проблеми, свързани с икономически, правни, прогностични аспекти на теорията на международните отношения - актуални процеси в развитието на Европейския съюз, тенденциите и особеностите във външнополитическата активност и икономическото развитие на държавите от Азия и Латинска Америка.

Динамичното и сложно развитие на геополитическата ситуация в региона на Югоизточна Европа и Балканите са обект на изследвания, включени във втория раздел- Регионални аспекти, проблеми и перспективи на международните отношения в Югоизточна Европа и на Балканите. В тях се анализира комплекса от проблеми, свързани с проявленията на "aлбанския синдром" в Косово и Македония, с ролята на геополитическите фактори и енергийните източници в политиката на Република България, с мястото и ролята на южнославянската идея на Балканите в миналото, с поведението и политиката на Грузия в Кавказкия регион.

За пръв път в годишния сборник се публикуват и статии с лингвистична насоченост в раздела - Социолингвистични статии и изследвания. Те са резултат от изследванията на младите и надеждни колеги от групата преподаватели по чужди езици и са посветени на навлизането и адаптацията на терминологията на Европейския съюз в българския език, характерните особености при употребата на местоимения в българския и гръцкия език, взаимовръзката между литературни герои и техния създател в творчеството на Х. Ибсен.

Представените в сборника материали са плод от научните проучвания както на известни и утвърдени специалисти, преподаватели, дипломати, така и на млади, надеждни и перспективни изследователи на международните отношения и международното право в различните им аспекти, периоди и направления. Преобладаващата част от авторите са членове на Катедра "Международно право и международни отношения" - редовни и хонорувани преподаватели, а също така колеги и сътрудници на специалността от други институции и висши училища в страната и чужбина. Разнообразният състав на авторския колектив, значимостта и многоаспектността на включените в сборника разработки, свободата на изказа и мненията са предпоставка за превръщането на предложения колективен труд в интересно и потребно четиво както за студенти, докторанти и преподаватели, за специалисти и експерти, така и за широк кръг от читатели.

Излизането на настоящия сборник съвпада със 70-годишнината на проф. д-р Милан Миланов - основател на специалността "Международни отношения" и пръв ръководител на Катедра "Международно право и международни отношения".