Aritmii, peismeikuri, defibrilatori

Аритмии, пейсмейкъри, дефибрилатори

Продуктов номер: 28234
Изчерпана

Автор: Йордан Марков
Категория: Здравна и медицинска литература | Учебна литература, Педагогика
Издателство: Рива
Състояние: Нова книга
ISBN: 9548440946
136 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2003 год.
Народност: българска


Йордан Стайков МАРКОВ е завършил хуманна медицина в Медицинския факултет - София през 1953 г. Придобил специалност по хирургия през 1959 г. Специализирал сърдечна хирургия в Париж и Москва. От 1964 г. е сърдечен хирург в Националния център по сърдечносъдови заболявания (НЦССЗ). Кандидат на медицинските науки и редовен доцент от 1982 г. Доктор на медицинските науки и редовен професор по сърдечна хирургия от 1985 г. От 1990 до 1992 г. е ръководител на Катедрата по сърдечносъдова хирургия при НЦССЗ. Автор на над 150 научни труда от областта на хирургията, експерименталната и сърдечната хирургия, електрокардиостимулацията - в наши и чуждестранни списания, доклади на международни конгреси и симпозиуми.
Има над 20 регистрирани изобретения и рационализации. През 1991 г. е избран за активен член на Нюйоркската академия на науките. Основоположник на електрокардиостимулацията в България. Обучил множество специалисти по електрокардиостимулация и допринесъл за организирането на центрове по електрокардиостимулация в Стара Загора, Пловдив, Варна, Плевен и Велико Търново.
Постоянен делегат на България в Европейската работна група по електрокардиостимулация към Европейската асоциация по кардиология.