Istoriq na religiite, tom 1

История на религиите, том 1

Продуктов номер: 29758
Изчерпана

Автор: Ваклуш Толев
Категория: Антикварни книги | Езотерика, духовни учения
Издателство: Път на мъдростта
Състояние: Нова книга
ISBN: 9549066215
320 страници
меки корици
Първо издание: второ издание, 2000 год.
Народност: българска


Антикварна книга в един екземпляр

"Една книга за великата тревога, която е смущавала, преобразявала и изграждала духовното битие на човешкия род; великата тревога, наречена религия!
Религията като вяра и учение за живота носи идеята за Целостта. Тя е единство в йерархията на възможностите човешки. Единство е, защото търси, посочва и осъществява съвършенството и Пътя на обожествяването.
Ние имаме битие за себе си, но то е изходило от един Източник и в този смисъл няма религия, която да не изхожда от този Източник. Нашата преходност е в Неговата изява, но нашата същност е самият Той. И ние се връщаме при Него, когато сме така одухотворени, така цялостни, с преходите, които са казвани във всички религии - че сме синове на Бога.
Всички религии започват с провидения - и в митологиите, и в монотеистичните религии основателите са първом предсказани и след това осъществени. Как ще бъдат наречени те - дали Синове Божии, дали пророци, дали мъдреци, но те са пратени.
Всяка религия е необходимо белязана според йерархията на тези, на които се дава. В такъв смисъл всички религии са цялостни, те са отделните ноти на една хармония, на една песен. Като потреба на времето те слагат своя "дялан камък" във Всемирния храм за хилядолетия."

Ваклуш Толев e познат като богослов с оригинален подход и теоретичен принос към религиознанието. При него то не е подчинено на религиозна или научна принадлежност, а е плод на вътрешно прозрение, живяна истина и духовно знание.
Неговите лекции по история на религиите са издадени в три тома. Първият том от поредицата съдържа обширен преглед на големите световни религии (индуизъм, юдаизъм, зороастризъм, будизъм, християнство и мохамеданизъм) в тяхната приложна и метафизична стана. Отделна глава от книгата е посветена и на атеизма. Освен задълбочен сравнителен анализ, авторът предлага и йерархична съпоставка на религиите на базата на разработената от него доктрина за йерархия на Духовните вълни.

Първото издание на „История на религиите” от 1992 г. е одобрено от Министерство на образованието за учебно-помощна литература по философския цикъл предмети.

„Това не е само история, а мащабна теория на религиите”
Проф. Захари Стайков, социолог