Turcite v Bulgariq: istoriq, tradicii, kultura

Турците в България: история, традиции, култура

Продуктов номер: 30246
Изчерпана

Автор: Колектив
Категория: Световна културология, етнология и фолклор
Издателство: Вагабонд Медиа
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789549230680
188 страници
твърди корици
Първо издание: първо издание, 2012 год.
Народност: българска


България е страната в Европейския съюз, която пропорционално има най-голямото мюсюлманско малцинство, което не е имигрантско - турците живеят в България от векове. Османската и турска култура, начин на живот и светоглед са оставили дълбоки следи в съзнанието и идентичността на съвременните българи, но поради различни и сложни политически и пропагандни причини тяхното значение е омаловажавано или отричано, особено в периода на комунистическо управление.
От аромата на пресен бюрек и взети назаем думи като "кеф", "балък" и "кахър"; през пехливанските борби, песните за Хъдърлез и анекдотите за Настрадин Ходжа и Хитър Петър; от образа на Исус в Корана до страшните приказки за бобчета, които се превръщат в демони; от "чалгията" до "чалгата" и от буламача до баклавата; от относителното спокойствие на Pax Ottomana до насилствените миграции, смяната на имена и т. нар. Възродителен процес: "Турците в България" събира най-важното за историята, обичаите, културата, вярванията, музиката, кулинарията и традициите на най-голямото етническо малцинство в страната.
"Турците в България" е сборник от статии на видни български учени в областта на историята, филологията, музикознанието, археологията, религията и етнологията, които описват и анализират турската култура по българските земи и как тя влияе на българската, за да достигнат до заключението, че строгото прокарване на разделителни линии е трудно, а често - и невъзможно. Това е книга колкото за турците в България, толкова и за самите българи.