Vedanta-psihologiia

Веданта-психология

Продуктов номер: 27012
Изчерпана

Автор: Сухотра Свами
Категория: Езотерика, духовни учения
Издателство: СОНМ
Състояние: Нова книга
ISBN: 9789548523165
216 страници
меки корици
Първо издание: първо издание, 2011 год.
Народност: американска
Преводач: Ирина Черкелова


Веданта е древна система в индийската метафизика, предизвикваща възхищението на западните учени векове наред. Целта на Веданта е да отговори на въпроса: „Кой е източникът на всичко?"
Отговорът, който Веданта търси, се намира в сферата на съзнанието. Но за да се постигне върховното съзнание, което е източник на всичко,
трябва да се преодолеят нисшите нива на разбиране. Такова ниво - едно от най-трудните за преодоляване - е това на ума.
За човека, израснал според западната традиция, в която европейските философи от древните гърци до наше веме рядко разграничават ума от душата, идеята да се премине отвъд ума е почти немислима. В нашия речник думата „психология" - научното изучаване на ума - произхожда от гръцката дума„психе"„,душа". Но умът не е душата. Той е финото материално отражение на душата.
„Веданта-психология" запознава читателя с древната наука за разграничението между чистата, вечна, блажена душа и трептящия, неспокоен ум, убежище на всички двойствености (щастие и нещастие, любов и омраза и т.н.). Структурата на ума е обяснена прецизно. Пределно ясно е очертано как да се използва умът в йога (за духовно издигане). Книгата ни довежда и до окончателната цел на Веданта -как чистата душа да се освободи от бремето на умствено отъждествява не и да се завърне към Върховната Душа, източника на всичко.